+90 212 250 10 02
tren
tren
Sosyal Medya Hesaplarımız

Mekanik Teknik Tasarruf Yöntemleri

Su sarfiyatları bina işletiminde kontrol altında tutulması konuları arasında yer alır. Yaz ve kış aylarının kurak geçmesi, barajların su seviyelerinin düşmesi ve bu nedenlerden dolayı su dağıtımı yapan firmaların çeşitli tedbirler alması ve işletmlerinde kendi içlerinde tedbirler almasına neden oluyor. Küresel ısınma ve kuraklıkla mücadeledede yer alan bu duruma, işletmelerin su tüketimlerini azaltarak katkıda bulunmalarını umuyoruz.
Bir çok tedbirler arasında yer alan lavabo armatürleri su sarfiyatları ile ilgili araştırmalardan birini sizlerle paylaşıyoruz.

Lavabo armatürleri w.c. lerde çok sık kullanılan su açma kapama sistemidir. Bu nedenle armatür arızalarının çoğunu mekanizmalarının aşınmalarından dolayı su damlamalarını oluşturur. Musluklardan damlayan su saatte ortalama 12 lt suyun boşa akması demektir, hemen onarımı gereklidir. Her kullanımda açık bırakılan musluklardan dakikada yaklaşık 15-20 lt su tüketimi olur. Normal bir işletmede günde yaklaşık 1000 kez bu armatürler kullanılır. Ortalama sadece lavabo armatürlerinden kullanılmadan boşa akan su 2000 m3‘ü bulur.
Zaman ayarlı armatürler, fotoselli armatürler kullanılarak su tasarrufu yapmak mümkündür. Armatürleriniz mix veya volanlı ise ara musluklarından, armatürlere gelen suyun basıncını ve hızını düşürerek çeşitli önlemlerde alınabilir.

Pisuvar su tasarrufu, deşarj Sistemleri 
Mekanik, Tasarruf, Sağlık, Sıhhi Tesisat, Temizlik

Pisuvarların deşarj sistemi kullanım suyunun uygun tüketimi, tasarruf sağlaması ve sağlığa uygun halde olması gereklidir. Suyun deşarj edilmesi sistemlere göre farklılıklar gösterir. W.c. lerde uygun konforun sağlanabilmesi ve sağlığa uygun koşulların oluşturulması işletimlerin sorumluluğu altındadır.

Genelikle kullanılan sistemler;

– Devamlı deşarj sistemi
Bu sistem tesisata bağlı bir muslukla ayarlanabilen, boru ile pisuvarın üst kısmına bağlı, devamlı pisuvara su deşarj edilen sistemdir. Suyun devamlı pisuvara akmasının ve sık kullanılmayan yerlerde ve özellikle işletmelerin kapalı olduğu gece, hafta sonu ve tatil günlerinde devamlı deşarj halinde olacağından, kullanım suyunu boşa sarfetme durumları oluşur. Muslukla kontrol edildiği için debi ayarsızlıklarıda meydana gelir. Sık kulanılan yerlerde ayar debisi az olduğunda, sağlığa uygun ve su tasarrufu koşulları pek oluşmaz.
Dakikada 1 pisuvardan, 1 lt su deşarj edildiğinde gece ve hafta sonu kullanım suyunu boşa sarfetme analizlerini aşağıda çıkarılmıştır;

Orta bir işletmede 40 pisuvar olduğunu hesaplarsak yaklaşık 12.000.000 lt senede kullanılmayan su sarfiyatı oluşur.
– Elektronik, pnömatik, ayak ve el ile kumandalı sistemler
Bu sistemde pisuvar kullanımdan sonra su deşarj edilen sistemdir. Devamlı deşarj sistemine göre az kullanılan yerlerde su tasarrufu açısından daha uygundur. İşletmelerin kapalı olduğu günlerde su deşarjı olmayacağından su tasarrufu sağlanır. Kullanımdan sonra deşarj edilmediğinde sağlığa uygun koşul oluşmaz.
– Fotoselli deşarj sistemleri
Bu sistem kullanımdan sonra hareket sensörü devreyi tamamlamsıyla, selonid vananın açılması ile su deşarjı yapılan sistemdir. Zaman ve su debi kontrolu ayarları yapılarak gereğinden fazla deşarjın ve az deşarjın kontrolu yapılabilir. İşletmelerin kapalı olduğu günlerde su deşarjı olmayacağından su tasarrufu sağlanır.Az ve sık kullanılan yerlerde su tasarrufu ve sağlığa uygun deşarj yapılır.
Yaz ve kış aylarının kurak geçmesi, barajların su seviyelerinin düşmesi ve bu nedenlerden dolayı su dağıtımı yapan firmaların çeşitli tedbirler alması ve işletmlerinde kendi içlerinde tedbirler almasına neden oluyor. Küresel ısınma ve kuraklıkla mücadeledede yer alan bu duruma, işletmelerin su tüketimlerini azaltarak katkıda bulunmalarını umuyoruz.

Rezervuar suyu tasarrufu 
Mekanik, Tasarruf, Sıhhi Tesisat

Su sarfiyatları bina işletiminde kontrol altında tutulması konuları arasında yer alır. Yaz ve kış aylarının kurak geçmesi, barajların su seviyelerinin düşmesi ve bu nedenlerden dolayı su dağıtımı yapan firmaların çeşitli tedbirler alması ve işletmlerinde kendi içlerinde tedbirler almasına neden oluyor. Küresel ısınma ve kuraklıkla mücadeledede yer alan bu duruma, işletmelerin su tüketim bedellerini azaltarak katkıda bulunmalarını umuyoruz.
Bir çok tedbirler arasında yer alan w.c. rezervuarlarının su sarfiyatları ile ilgili araştırmamızı yayınlıyoruz.

W.c. lerde klozet rezervuarları, genellikle 9 lt dir. İki basmalı sistem ile 6 ile 9 lt arasında seçenekleri bulunur. Küçük düğmeye basımla 6 lt, büyük düğmeye basımda 9 lt su boşalır. Bazı sistemlerde 2-3 lt su ile temizlenecek durumda ise düğmeye ikinci basışta su kesilir, böylelikle % 70’ e varan tasarruf sağlanır. Rezervuarların su doldurma mekanizmasındaki aşınmalar ve ayarsızlık, şamandıra contaları aşınmaları ve kirlenmesi durumunda su dolumu tamalandıktan sonra rezervuar suyu kesilmediğinden su taşmadan klozete akar. Kapama diyaframları aşınmaları ve kirlenmeleri durumunda su boşaltma borusundan klozete akar. Bu akan sular dakikada 1 lt ortalaması alınırsa günde 1440 lt’ ye ulaşır. Ortalama 4 rezervuarın su sızdırdığını düşünürsek yılda 2102 m3 yani 50×20×2 büyüklüğündeki bir olimpik yüzme havuzunun (2112 m3) su ile doldurulmasıdır. Sistemin korunması için bakım gereklidir.Alttan doldurma sistemlerinin bazılarında rezervuar su sızdırıyorsa belli bir noktaya inene kadar su girişine mani olur, belli bir noktadan itibaren su girişi açılıp, kaçağı ikaz eder. Sisteminizde tek basmalı rezervuar varsa şamandıra topunu ayarlayıp, su tüketimini azaltmak mümkündür. W.c. tesisatlarına su sayacı monte edilerek günlük haftalık su tüketimeleri analizleri yapılabilir.

Isıtma ve soğutma sistemlerinin işletme basınç kontrolu 
Mekanik, Tasarruf, Sıhhi Tesisat

Isıtma ve soğutma sistemlerinin sağlıklı işlemesi ve ekipmanlarında oluşabilecek arızaları önlemek için işletme su basınçlarının normal seviyede tutulması önemlidir. Kontrol altında tutmak için çeşitli yöntemler yardır. Su basınçları monemetrelerden kontrol edilip, basınç düşük ise yeterli basınça getirmek için sisteme su basılması gereklidir. Su basma genellikle sistemin dönüş kolektörüne kullanım suyu tesisatı ile hattındaki vana açılarak kollektördeki manometre gözlemlenerek istenilen basınça getirilinceye kadar su basılır. Olabilecek su basınç düşüşlerinde anında müdahale gereklidir. Bunun için çok sık kontrol edilmesi gereklidir. Bunun önüne geçmek için kullanım suyu bağlantı hattına basınç yükseltici monte edilir, istenilen basınç ayarlanarak yapılabilir veya depolu otomatik su basma sistemi monte edilerek sistem normal işletme basıncında tutulabilir.

Basınç Yükselticili sistem:
Kullanım suyu tesisatı vanadan sonra hatta basınç yükseltici konulup, ayarlanarak sisteme su basılır.

Depolu su basma sistemi:
Kullanım suyu tesisatı depoya şamandıra kontrollü dolum yapar. Basınç prosestatı sayesinde basınç düşümünde depoya bağlı pompa ile su sisteme basılır.

Su tüketimini analizlerini yapmak, sistemin sağlıklı işlemesi ve su tasarrufu için hatta su sayacı bağlanmasında yarar vardır. Günlük su sayaç değerleri alınarak su tüketimlerini kontrol altına alınabilir, yüksek su tüketimlerinde sistemin kaçak kontrolu yapılıp, kaçak tespiti yapılabilir.Bu tespitler sonucu genellikle otomatik hava atma sistemleri, emniyet ventillleri, ek bağlantı yerleri, tamirlerde v.s. olabilecek su tüketimleri diye sıralayabiliriz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?